u EQUIP BÀSIC MUNTANYA HIVERNAL

EQUIPAMENT I MATERIAL

 

Anomenem equip als elements que intervenen directament en la nostra protecció del medi ambient desfavorable. Aquí ens referim a tota la vestimenta, interior i exterior, i l’equip de bivac.

Entenem per material tots els objectes, complements i eines que fem servir per a progressar, romandre o augmentar la nostra seguretat a la muntanya.

La muntanya és un medi hostil per a l’ésser humà, i nos ens hi podem dirigir sense protegir-nos adequadament. Hem de reflexionar, però, que el material ens ajuda, però no és la clau de l’èxit. Els nostres coneixements i experiència son els que ens han de proporcionar la seguretat necessàries per fer activitat en muntanya.

Als que s’inicien a l’alpinisme hem d’aconsellar que no comprin tot l’equip d’un cop. Seria bo, fer una o dues compres per cada sortida. Ja sigui per la motxilla, les botes o el sac de dormir, i esperar a tenir prou experiència per triar correctament, abans de gastar els diners.. La millor informació l’obtindrem de muntanyencs experimentats, professionals, instructors i esportistes que ja hagin provat sobre el terreny el material en qüestió. També s’aprèn bastant llegint revistes especialitzades i, sobre tot, equivocant-nos sobre el terreny.

 

FACTORS EN LA DECISIÓ DE COMPRA

NECESSITAT

MANTENIMENT ASSESSORAMENT

OPTIMITZACIÓ IDONEÏTAT

ADQUISICIÓ

 

La Necessitat ha de ser el primer factor que provoqui l’adquisició d’un article o producte. Un cop tenim clar que necessitem tal o qual article, ve el gran problema: triar entre tot el que ens ofereix el mercat. Labor gens fàcil amb la diversitat i especialització actual. L’assessorament i la informació són molt importants, tenint present que en allò que comprem dipositem la nostra

confiança i seguretat. La idoneïtat depèn de factors com el pes, volum, polivalència, durada, homologacions, i el preu. Un cop hem fer l’Adquisició, hem d’optimitzar el seu ús i això ho aconseguirem amb un profund coneixement de les tècniques i usos per als que ha estat dissenyat. Per últim, un manteniment i conservació correctes són una garantia de durada i

aprofitament màxim del seu rendiment.

Aquest esquema el podrem fer servir en l’exposició de tots els elements de l’equip i el material.

 

 

ELS TEIXITS

Les peces de vestimenta estan construïdes per teixits, aquests per fils i aquests per fibres.

En els primers temps del muntanyisme no més es feien servir fibres naturals.

D’origen vegetal: (cotó, lli, jute, ) o animal: (llana d’ovella i d’altres animals, ...).

Actualment es veuen desplaçades per les fibres artificials en la confecció de vestimenta, degut als avantatges en quant a pes, durada, resistència, etc. Les fibres artificials son monofilaments (fibres continues) i en la seva majoria son polímers derivats del petroli (nylón, poliester, polipropilé, etc.)

 

EL SISTEMA DE CAPES

És millor diverses capes aïllants de roba fina que no una de gruixuda. Entre capes es creen cambres d’aire que retenen l’aire, que és en definitiva el que ens manté la temperatura. A més ens permet gran polivalència al poder treure i posar capes segons les necessitats.

Peces interiors: Les més adequades són les de fibres artificials doncs s’eixuguen ràpidament, mantenen les qualitats aïllants quan es mullen, són confortables i lleugeres. Ens interessa que siguin ajustades i prou llargues per cobrir la zona lumbar. Existeixen d’una sola peça (granota) i de diferents gruixos. Amb temperatures càlides, el cotó ventila i refreda prou bé (i es barat).

Peces d’ús intermedi: Els actuals teixits de poliester (fibra polar o “fleece”) son els més adequats per aquesta segona capa. També troben de diferents gruixos. Aquestes peces no ens protegeixen del vent, la pluja o la neu, per tant no hauran de ser en excés voluminoses per permetre posar-nos còmodament una peça de protecció exterior. La llana manté algunes qualitats aïllants quan es mulla, però triga en eixugar-se, és voluminosa i pesada.

Peces exteriors: Aquesta 3ª capa ens protegeix del vent, la pluja i la neu.

Hem de trobar un teixit que ens ofereixi un equilibri entre impermeabilitat i

transpirabilitat; entre resistència, lleugeresa i durada. Els teixits impermeables/transpirables es poden classificar de moltes formes: per la seva composició, pel funcionament, per l’aplicació o per la columna d’aigua (test Schmerber). Aquesta darrera és la més pràctica pels consumidors. Entre els teixits amb una columna més elevada es troben: Gore-tex, Membrain (Marmot),

Conduit (Mountain Hardware), Sympatex (Vaude), Textrem (Solo Climb),

Powertex (Salewa), Ozone (Diamir), Triple Point (Lowe), H2NO (Patagonia),

Omnitech (Columbia).

 

 

 

 

 

 

ELEMENTS DE LA VESTIMENTA

Protecció del cap: El cap representa menys del 20% de la superfície del cos, però al no tenir protecció de teixit adipós, por irradiar fins un 40% de la calor corporal. Cal, per tant, protegir-lo adequadament. Un passamuntanyes és mol versàtil, doncs pot cobrir a la vegada el cap, la cara i el coll; o be, enrotllats al cap con un gorro. Farem servir fibres sintètiques. Podrem completar la

protecció amb la caputxa impermeable de la nostra jaqueta.

Protegirem el cap del sol amb una gorra de cotó, o millor un gorro tipus tenis que ens tapi també les orelles i el clatell.

Per als ulls, unes bones ulleres de sol, que poden tenir proteccions laterals i també pel nas.

No hem d’oblidar crema de protecció solar per la cara i els llavis.

Protecció de les mans: Les manyoples abriguen més que els guants, però permeten menys llibertat de moviments. El concepte de capes, també l’aplicarem a les mans: amb baixes temperatures podem combinar uns guants fins com primera capa amb unes manyoples exteriors. Hauran de estar fets de teixits sintètics que mantinguin la calor fins i tot xops. Existeixen guants i manyoples de llana amb diverses proporcions de fibres sintètiques; i

combinacions de pell amb teixits resistents com la cordura i membranes impermeables amb aïllants sintètics pel fred intens. Preveure recanvi.

Protecció dels peus: Els peus i les mans son les primeres parts del cos en refredar-se.

Per als mitjons, la llana encara és vigent. Tot i que també trobarem teixits sintètics com els de la roba interior amb resultats similars. És important que siguin prou alts perquè sobresurtin de les botes i que no ens facin arrugues que provoquin incomoditats i butllofes. Preveure recanvi.

Calçat: Tenim diverses opcions per triar. Les botes de cuiro clàssiques, les botes amb pannells de fibres sintètiques (Ex.: kevlar) i cuiro, i les botes de plàstic.

Característiques a valorar:

Certament el manteniment de les botes dobles de plàstic és pràcticament nul, en comparació amb les de cuiro. Proporcionen un aïllament i una protecció tèrmica extra en ascensions de diversos dies sobre neu i glaç. Per contra, les de cuiro son més contingudes en volum i ens proporcionen unes millors sensacions de tacte als peus.

Valorarem que siguin realment gramponables amb grampons automàtics, amb soles rígides.

Les botes que incorporen membranes transpirants i impermeables son eficaces però no màgiques. Certament son més impermeables i més aïllants tèrmicament, però les membranes en les botes acostumen a durar poc. En qualsevol cas, la talla ha de ser la correcta, sense comprimir el peu i tenint en compte els mitjons que portarem.

 

 

 

 

MATERIAL PER A PERNOCTAR

Sac de dormir

És un dels elements més importants, junt amb les botes i la motxilla.

Dormir confortablement es indispensable per afrontar l’activitat d’un dia en muntanya.

Parts d’un sac

1. Cos trapezoïdal amb costures

desplaçades, teixit exterior

antiesquinç.

2. Tapeta tèrmica a la cremallera.

3. Solapa del collarín.

4. Collaret d’espatlles encoixinat.

5. Caputxa antifred

6. Sistema de tancament.

7. Zona dels peus ergonòmica

8. Interior de teixit suau.

9. Cremallera de doble cursor.

Els materials aïllants que es fan servir en els sacs de dormir son la ploma i les fibres sintètiques.

Els bons sacs de ploma ofereixen un insuperable rendiment calorífic amb un pes i volum mínims. Per contra, perden la seva capacitat aïllant quan es mullen, triguen molt en eixugar-se i son molt cars. Els aïllants sintètics són més resistents a la humitat, conservant les seves característiques. Per començar, pot cobrir les nostres necessitats un sac de fibra de qualitat, forma tipus mòmia

i amb una temperatura de confort entre els 0° i -5°.

Catifa aïllant. A l’estiu o a l’hivern, dins una tenda o a l’exterior, l’ús d’un aïllant entre el terra i el sac és fonamental per garantir el seu funcionament.

Imprescindible amb el terra xop o amb neu.

Estan construïdes amb espumes de cèl·lules tancades de polietilè o neoprè.

Son lleugeres, confortables i barates.

Funda de bivac. Per protegir el sac. Crea una cambra d’aire addicional. Els

teixits impermeables i transpirables son l’única solució. Una bona funda de

bivac és necessàriament cara.

Tenda de campanya. Possiblement la tenda més polivalent sigui la de forma

de cúpula, autoportant, amb doble sostre i transpirable. Les anomenades “3

estacions” són les més versàtils, mentre que les de “4 estacions” estan

dissenyades per alpinisme hivernal i expedicions.


PIOLET

És l’instrument fonamental pel moviment i la seguretat en terreny nevat i glaçat.

Es necessita una gran pràctica per utilitzar-lo correctament i dominar totes les tècniques de progressió i seguretat per aprofitar totalment totes les seves qualitats.

En general considerem que las fulles corbes son bones per corredors i per activitats tot terreny. Les fulles “Banana” (amb la corbatura invertida) son ideals en terreny vertical i cascades i són molt polivalents.

La composició del acer de la fulla i el seu gruix son determinants en la seva durada i eficiència, doncs s’ha de tenir en compte la “fatiga del material”.

En quant als mànecs, el recte és el més polivalent. Els ergonòmics són útils en escalada vertical i cascades, tot i que no imprescindibles. La longitud és mol variable, però considerem els 55 cm. la llargada més polivalent. Tot i que per ascensions clàssiques convé més llarg, sobre els 70 cm.

Son interessants les perforacions per practicar ancoratges. Al cap, a la punta i a l’eix del mànec, per col·locar una dragonera.

Assaigs i homologacions UIAA

Resistència del cap.

Resistència de la punta.

Resistència del mànec.

Resistència de les unions del mànec amb el cap i la punta.

Conservació i manteniment

Un ús correcte és la millor garantia de conservació.

Evitarem torsions a la fulla, cops de la fulla contra la roca, cops de martell en excés al cap, i fer-lo servir per funcions per les quals no ha estat dissenyat.

Convé esmolar amb cura la punta de la fulla, sense escalfar en excés el material (per tal que no perdi el temple) i conservant l’angle original de la fulla.

Revisar la dragonera i apretar els caragols (si en té).

CASC

El casc ens protegeix el cap d’impactes de pedres, gel, elements del material i possibles xocs en caigudes.

Un casc deu absorbir part de l’energia dels possibles impactes i repartir-la per la superfície del cap, amortint la transmissió al crani i a les cervicals.

Assaigs i homologacions UIAA

Els tests d’homologacions UIAA, estan orientats a definir els valors mínims i màxims de resistència. Es realitzen sometent al casc a impactes en diferents posicions i a diferents alçades. El casc deu absorbir la força sense trencar-se i sense transmetre una força excessiva. També les corretges son sotmeses a comprovació.


Conservació i manteniment

No hem d’exposar-lo a productes químics, no guardar-lo al sol. El netejarem amb aigua i revisarem les costures i unions.

El cascs tenen una vida aproximada de 5 anys per a un ús normal, a partir dels quals deixen d’oferir garanties.

 

GRAMPONS

La seva utilització complementa al piolet en neus dures i glaç, i ens permet afrontar pendents que sense ells serien impossibles.

Es divideixen en: Articulats i rígids.

Articulats: Estan indicats per a la marxa i activitats de dificultat moderada.

Generalment estan dotats de corretges per a adaptar-los a tot tipus de bota.

Rígids: Son els més adequats per la tècnica de les puntes davanteres, i per tant, per alpinisme en terrenys verticals i difícils. Poden tenir 12 puntes o més.

Pel glaç és convenient que el parell de puntes més proper a les davanteres estiguin inclinades cap endavant, per proporcionar estabilitat. El material acostuma a ser l’acer en diferents aleacions (cromo molibdeno)

Els sistemes de fixació, poden ser automàtics, semiautomàtics i per corretges.

Les corretges son encara vigents per calçat tou o sense hendidures on els

automàtics no s’ajusten

Conservació i manteniment

Els grampons són sotmesos a un dur treball, i per tant, els haurem de revisar sempre amb molta cura després de l’ús.

És important esmolar a mà i amb cura les puntes dels grampons. Revisar els cargols i sistemes de fixacions. Evitarem guardar-los mullats. També caminar per la roca sense necessitat.

Una perfecta adaptació a la bota ens garanteix un ús òptim. La utilització de planxes que evitin els pans de neu és imprescindible per seguretat.

 

MOTXILLA

Des de la prehistòria, l’home ha fet servir diferents tipus de recipients per transportar a l’esquena: objectes, aliments, equip i material, etc.

Les antigues motxilles de lona amb reforços de pell, van canviar ràpidament amb l’aparició de les fibres sintètiques, que les van fer més lleugeres i, en alguns casos, mes resistents. Les formes també han evolucionat, aconseguint més comoditat y un repartiment més natural del pes amb els dissenys ergonòmics. De les formes de pera (més amples per la base), s’ha evolucionat

a formes cilíndriques i també tipus cuévano (més amples a la part superior).


Diferenciarem entre les motxilles de capacitat reduïda (fins a 45 litres) aptes per a sortides d’un dia, de les de capacitat mitjana/elevada (entre 50 i 80 litres), adequades per portar el nostre equip i material en sortides de diversos dies.

Les butxaques laterals augmenten la capacitat de càrrega, però desestabilitzen i dificulten el pas per llocs estrets.

Característiques a valorar: Resistència del material. Densitat de l’encoixinat de l’esquena, les espatlleres i el cinturó lumbar. Costures reforçades. Corretges de compressió per reduir el volum o evitar el desplaçament de la càrrega.

Possibilitat d’augmentar la seva capacitat amb un faldó superior i butxaca superior. Fixador pectoral. Elements que permetin el transport de certs articles (piolets, grampons, bastons, aïllant...) Adaptació a la nostra morfologia i a l’ús que li donarem. Alguns models tenen com a opció una funda impermeable.

 

Parts d’una motxilla

.

1. Ajust de l’alçada de la tapa

2. Nansa

3. Tirants superiors de les espatlles

4. Espatlleres anatòmiques

5. Esquena encoixinada

6. Fixador de pit

7. Ajust a la cintura amb sivella/tanca

8. Encoixinat lumbar

9. Cinturó encoixinat i anatòmic

10. Ajust lateral del cinturó

11. Tensors de les espatlleres

12. Anelles porta-material

13. Ajust de l’alçada de les espatlleres

14. Cintes de compressió i porta-esquís

 

PALA

Una petita i lleugera pala de neu és una èina interessant en alpinisme hivernal i a l’alta muntanya.

Existeixen pales de policarbonat, alumini i d’acer, amb mànecs més o menys curts. En general no acostumen a ser molt resistents (excepte les d’acer), i tot i que poden moure amb facilitat neu tova, en neus consistents es tornen ineficaces.

 

ESQUÍS I BASTONS

Existeixen molts tipus d’esquí al mercat:

Curts (ideals per aproximacions), estrets, telemark, esquí alpí de muntanya...

Hem de trobar l’equilibri que ens permeti pujar amb un material lleuger i esquiar després amb seguretat i tècnica.

També existeixen diversitat de fixacions de seguretat en quant a pes, seguretat, durada i preu.

Les pells de foca, són el complement necessari en el moment del ascens.

Construïdes amb fibres sintètiques, tenen el pel més o menys llarg i dur.

Els bastons poden ser normals, telescòpics, i fins i tot, desmuntables per formar una sonda de recerca de víctimes. Han de ser robustos i adaptats a la nostra alçada i pes. Són útils, no només per l’esquí, sinó que podrem utilitzar-los per descarregar l’articulació del genoll, sobre tot en els descensos.

 

RAQUETES DE NEU

Són una opció molt interessant, sobre tot pels no esquiadors. Ens permeten desplaçar-nos sense enfonsar-nos en la neu. Tenen limitacions en pendents forts.

ACCESSORIS

LLANTERNA FRONTAL

És un accessori imprescindible en llargues escalades. Es fonamental fer servir piles de llarga durada. Existeixen bombetes al·lògenes que augmenten considerablement el llum, però per contra la durada de les bateries és molt més petita.

Actualment existeixen les llanternes de diodes, amb una llum menys focalitzada i amb una durada molt superior. També hi ha llanternes que combinen les dues tecnologies.

 

FOGÓ

Hem de triar el més adequat a les nostres necessitats i polivalent.

Hi ha de combustibles sòlids, líquids i gasosos.

Els de cartutxos de gas són els més utilitzats per la seva simplicitat i fácil manteniment.

És interessant que incorporin un paravent, algun sistema per penjar-lo i els recipients adequats.

 

MATERIAL D’EMERGÈNCIA

FARMACIOLA

Emporteu-vos només allò que sabeu fer servir.

Farmaciola individual:

A més dels medicaments d’us personal habitual ha d’haver-hi:

Protecció solar per la pell i els llavis

Analgèsics (aspirina 0,5 g. 20 comprimits)

Petit material de cures amb:

Desinfectant extern

Gases estèrils

Bena adhesiva

Bena elàstica

Pomada oftàlmica o col·liri

Tisores petites

“Tiretes”

MANTA TÈRMICA


v PROGRAMACIÓ DE L’ACTIVITAT

L’ALTA MUNTANYA

L’ESCENARI PER LA PRÀCTICA DE L’ALPINISME I L’ESQUÍ DE MUNTANYA

El concepte

No és fàcil trobar una definició de l’alta muntanya, i no ho és perquè d’entrada ja és difícil definir el que és una muntanya. Malgrat tot, intentarem fer una aproximació amb algunes propostes, sense oblidar que aquestes no tenen més que una validesa local, i ben segur que a d’altres regions del món poden no tenir sentit.

Podem definir la muntanya com una àrea que presenta un important relleu per damunt de la plana circumdant (més de 400m), amb forts pendents (de més de 20º), amb proa desenvolupament altitudinal com per produir un canvi de clima que comporta la presència de més d’un estatge de vegetació.

Si ja hem definit el que són les muntanyes, ara només hem d’afegir la neu, tots els anys durant un període més o menys llarg, per parlar d’alta muntanya.

Però tenim una definició molt més fàcil i entenedora per tots nosaltres: l’alta muntanya és el lloc on practiquem l’alpinisme i l’esquí de muntanya.

La imatge que ens hauria de generar el concepte d’alta muntanya és la d’un paisatge dominat per pics rocallosos, clapes de neu, tarteres i rasos herbats.

Si aquesta imatge tingués só, hauríem d’afegir-hi el vent.

A les zones d’alta muntanya és on trobem molts parcs nacionals i nombroses reserves de la biosfera, ja que l’home tendeix a localitzar els espais protegits, quasi exclusivament, en territoris rostos i poc accessibles, on es conserven els paisatges més inalterats per l’activitat humana.

El Clima

Caracteritzat per les baixes temperatures, com a conseqüència del gradient tèrmic altitudinal.

L’acumulació de la neu depèn de la quantitat de les precipitacions, però també de la localització de la isoterma dels 0ºC durant l’estació freda (del final de la tardor fins a principis de la primavera), ja que aquesta actua com a llindar per sobre de la qual, les precipitacions cauen en forma sòlida, amb poques probabilitats de fondre’s al llarg de l’hivern. Per exemple, als vessants meridionals dels Pirineus centrals, hom ha estimat que a l’hivern la isoterma dels 0ºC es situa

aproximadament cap a 1650-1700 m.

En una mateixa latitud, la fusió de la neu es produeix tant més tard com més elevada és la cota altitudinal. Per exemple, al Alps orientals, s’ha vist que la fusió de la neu als 2000 m es produeix al final de març, als 2500 m al final d’abril i als 3000 m al mes de juny.

Els efectes de l’altitud sobre les precipitacions no són tan clars com sobre les temperatures. Les precipitacions no augmenten de forma lineal amb l’altitud, com hem vist amb la temperatura. Sabem que una massa d’aire en xocar amb una barrera de muntanyes (per efecte orogràfic) és obligada a elevar-se, cosa que motiva el seu refredament i la seva saturació (amb precipitació). Segons això semblaria lògic esperar un augment en la quantitat de les precipitacions proporcional a l’altitud, però en realitat la distribució vertical de les precipitacions és molt variable dins d’una mateixa muntanya i en comparar unes serralades amb altres. En bona part això es deu al fet que el nivell de condensació no es situa a una altitud constant, sinó que puja o baixa d’acord amb les condicions tèrmiques generals, i també depenent de l’alçada de les muntanyes.

En general, a les muntanyes que no sobrepassen els 2500 m s’observa una marcada tendència a l’augment de les precipitacions des de la base fins al cim (ex. Pirineus, Sistema Central Espanyol, Serralada Ibèrica, Apenins, Jura, Massís Central Francès, etc.), tot i que quan estudiem amb detall aquest fet, comprovem que moltes localitats no segueixen aquesta tendència a causa de la seva posició respecte als vents humits dominants (efecte d’ombra pluviomètrica). En muntanyes més elevades, s’ha constatat l’existència, a mig vessant, d’una faixa de màxima precipitació, a partir de la qual les pluges decreixen cap el cim (ex. Alps, Muntanyes Rocalloses, Himàlaia, etc.). Aquesta característica es relaciona amb la ràpida disminució altitudinal del contingut en humitat de l’atmosfera, i amb el fet que les masses d’aire ascendents perden progressivament aquesta humitat i esdevenen, en les serralades més elevades, masses d’aire molt sec.

Un fet indiscutible és que el tant per cent d’innivació respecte a la precipitació total augmenta amb l’altitud, a causa de la davallada de les temperatures. Per exemple, als Pirineus, a 800m la precipitació sòlida (innivació) representa el 25% de la precipitació total, a 1150m representa el 45%, a 1600m representa el 72% i a 1650m el 80%.

Un altre factor meteorològic afectat per l’altura és el vent, malgrat que la major influència sobre aquest factor la té el relleu topogràfic. A latituds mitjanes i altes es produeix un augment de la velocitat del vent amb l’altitud, especialment prop de les línies de carena i encara més a les divisòries, on cap obstacle topogràfic no s’oposa a la seva força.

L’exposició a la insolació influeix en la quantitat de neu acumulada. Les obagues reben menys energia, amb un temps d’insolació menor, que fins i tot en els vessants més espadats pot arribar a ser zero hores a l’hivern, i tenen menors contrastos tèrmics entre la nit i el dia, i una menor evaporació que els solells.

L’exposició dels vessants als vents dominants (sobrevent) o no (sotavent) pot ser la causa de forts contrastos en la precipitació d’uns respecte als altres. Per exemple, coneixem l’efecte föhn que produeix un vent càlid i sec en algunes muntanyes i que als Pirineus s’anomena fagony o fogony.

Moltes vegades s’ha comparat el clima de l’alta muntanya al de la tundra àrtica per la presència de neu més o menys persistent i pel fred. Les diferències, però, són moltes. La durada dels períodes de claror i foscor és diferent: mentre a l’Àrtic l’hivern és una nit contínua i l’estiu un dia permanent, a les zones alpines (inclusos els Pirineus) aquests canvis són diaris. La intensitat de la radiació és feble a l’Àrtic, mentre a les zones alpines és més alta i augmenta amb l’altitud, sense baixar gaire ni tan sols a l’hivern, quan el cel és serè. A l’àrtic l’oscil·lació diària de la temperatura és petita els dies clars d’estiu, mentre a les zones alpines és molt alta. A l’àrtic la precipitació anual és feble, però els sòls són molt molls a conseqüència de la poca evaporació i de les dificultats d’escorreguda. A les zones alpines les precipitacions són molt elevades, però l’escolament de l’aigua és intens.

Els Sòls

Els processos de formació del sòl (= processos d’edafogènesi)

L’alteració física de les roques és molt ràpida, a diferència de la química, molt alentida a causa de les baixes temperatures.

L’alteració física més característica de l’alta muntanya són els processos de gelivació (= gelifracció). L’aigua líquida penetra a la roca i després es transforma en glaç amb el conseqüent augment de volum que provoca la fragmentació de la roca. El resultat és la formació relativament ràpida de pedruscalls que s’acumulen sota les cornises, els cingles i els pics.

Els sòls són poc desenvolupats ja que, d’una banda, la producció vegetal en aquestes altituds és baixa i per tant la primera matèria de l’humus és limitada; d’altra banda, les condicions climàtiques limiten el desenvolupament de microorganismes mineralitzadors.

Els processos cíclics de glaç i desglaç creen tota una sèrie de microrelleus de superfície (per fenòmens de gelifluxió i criotorbació) molt característics que poden explicar l’existència de sòls poligonals i les formacions en petites terrasses o graons semicirculars.

Els estatges

El gradient altitudinal comporta un gradient tèrmic (podem dir que, de forma general, cada 1000m que pugem hi trobem un descens de 6,4ºC de la temperatura) i si és prou important aquest dóna lloc a una zonació altitudinal en el que s’anomenen estatges de vegetació.

De la part culminal a la basal, aquests estatges són:

Estatge nival

Amb una prolongada innivació i amb persistència de clapes de neu durant l’estiu.

Presència de geleres, pendents fortes, quasi verticals, predomini d’àrees molt productores de sediments (capçaleres d’allaus), divisòries molt afilades.

Predomini de líquens i molses i amb vegetació dispersa, de poca alçada, que es manté a ran de terra, en forma de coixinets.

Estatge alpí

- En el que podem diferenciar:

- Un nivell superior amb tarteres abundants i clapes de prat alpí, malmeses a conseqüència de la solifluxió.

- Un nivell mitjà, amb extensos prats alpins compactes als replans i nombroses herbes no graminoides.

- Un nivell inferior, amb presència d’arbustos i arbres dispersos, rabassuts, deformats pels rigors del vent i la neu. Aquesta zona moltes vegades s’estén a zones de l’estatge subalpí (l’immediat inferior) a conseqüència de l’acció humana per tal d’afavorir la zona de pastura estival del bestiar, principalment ovelles, vaques i cavalls.

Per sota tindríem l’estatge subalpí que és el domini dels boscos de coníferes. El pi negre i l’avet hi fan espessos boscos.

 


w NEU I METEREOLOGIA

ALLAUS (dossier a part)

 METEOROLOGIA

 

Per realitzar l’estudi dels fenòmens que es produeixen a l’atmosfera cal considerar detingudament les escales espacials i temporals, que són: sinòptica, mesoescala i microescala.

L’usuari d’informació meteorològica ha de tenir en compte la zona geogràfica i el període de predicció que inclou el pronòstic, les característiques de la zona que vol visitar i la seva font d’informació.

En general, la temperatura disminueix amb l’altitud a raó de 0.65ºC cada 100m. Si hi ha inversió tèrmica augmenta amb l’altitud. Les inversions apareixen especialment a les nits d’hivern amb cel seré.

Una massa d’aire és un enorme cos d’aire amb temperatura i humitat força constants al llarg de la seva extensió. Un front fred separa una massa d’aire calenta d’una freda posterior. Un front càlid és l’invers de l’anterior.

La condensació del vapor d’aigua que conté l’aire es pot produir de dues maneres: per refredament nocturn (boires d’irradiació a les valls i depressions interiors a la tardor i a l’hivern) o per ascens (formació de núvols i precipitacions)

Els núvols es classifiquen segons el seu aspecte i l’altitud de la seva base. Núvols baixos: Base els 2000m. Núvols alts: Base per sobre dels 5000m.

Els cumulonimbus  tenen la seva base baixa però el seu cim pot estar per sobre els 10000m.

Els cumulonimbus i nimbostratus donen precipitacions, els cirrus, cirrostratus i altostratus anuncien la seva arribada i els altocúmuls lenticulars indiquen que hi ha vent fort en alçada.

Les precipitacions són estratiformes (Llarga durada i  poca intensitat) o  convectives (Curta durada, gran intensitat i inici i final brusc)

Tempesta ordinària: 45’ de durada. Poca extensió horitzontal. Primavera i estiu. Primeres hores de la tarda. A Catalunya les tempestes es desplacen generalment d’oest a est a uns 50 Km/h.

Neva quan la temperatura a la superfície, o com a màxim uns 400m per sobre, és de 0ºC o inferior.

L’aire circula en el sentit del moviment de les agulles del rellotge en els anticiclons  i a la inversa a les depressions i el vent és més fort on les isòbares estan més juntes.

Front càlid: Poc freqüent a Catalunya. Pluja o neu de tipus estratiforme. Pujada de la temperatura.

Front fred: Freqüent a primavera i hivern. Xàfecs d’aigua o neu i tempesta. Baixada de la temperatura.

Els tipus de temps més característics de Catalunya són: Temps anticiclònic, anticicló amb pas de fronts freds, xàfecs i tempestes de tarda, depressió. I llevantada.

Efecte Föhn: Ascens sobtat de la temperatura i disminució de la humitat a sotavent d’una serralada.     

En situació de pantà baromètric o baixa tèrmica les brises de vall afavoreixen la formació de cúmuls i núvols de tempesta.

Als vessants de sobrevent de les muntanyes està afavorida la formació de núvols i precipitacions, especialment estratiformes. Les serralades també actuen com a obstacles per als fronts.

Les ones de muntanya indiquen un augment del vent amb l’alçada.

Els factors del clima són astronòmics, geogràfics o meteorològics i els elements més importants són la temperatura, la precipitació i el vent.

A la Mediterrània hi ha les més fortes precipitacions extratropicals del mon i també es produeixen vents regionals molt forts.

La Península Ibèrica es troba en una zona temperada-humida. El clima de la façana mediterrània inclosa Catalunya) té l’estiu molt sec (clima mediterrani) La Vall d’Aran té clima atlàntic (sense estiu sec) Al sector mediterrani hi ha sis subregions: pirenaica, prepirenaica, continental, prelitoral i  litoral.


x TÈCNIQUES DE PROGRESSIÓ

 

MECÀNIQUES EN NEU

Per desplaçar-nos per l’alta muntanya hivernal haurem de fer servir tècniques apropiades a la marxa sobre neu i glaç. Ens trobarem amb múltiples situacions i un terreny molt variable, amb neus de diferents tipus o terreny mixt de roca i gel. Per això és indispensable un bon aprenentatge de les tècniques de progressió i de l’ús del piolet i els grampons. Aquest article fa una introducció

de les tècniques bàsiques de progressió i assegurança en terrenys nevats i futurs lliuraments tractaran les tècniques específiques de l’escalada en gel.

 

EL PIOLET

És el símbol de l’alpinisme, però no és suficient empunyar un piolet per ser un alpinista, també s’ha de saber fer servir...

Parts del piolet

El piolet modern és un híbrid dels antics bastons i de les destrals de glaç. Està format pel mànec i el cap. A un costat del cap trobem la pala i a l’altre la fulla o pic. La creu és el punt d’intersecció entre el cap i el mànec. Un forat a l’eix del mànec ens permetrà col·locar-hi una “dragonera”, un mosquetó o una cinta per realitzar un ancoratge. Al final del mànec trobem la punta o pica, que ens facilitarà la penetració del mànec a la neu. El mànec pot estar recobert de cautxú per aconseguir un aïllament del fred i una millor premsió de la mà.

Recomanacions

- Posar-se guants encara que no faci fred.

- En travesses, agafar el piolet amb la mà de la muntanya (cantó de dalt).

Ús del piolet en terreny nevat

Piolet-bastó: és la tècnica més intuïtiva i utilitzada. Ens permet afegir als 2 peus un 3r punt de recolzament per guanyar estabilitat o recuperar-nos d’una eventual pèrdua d’equilibri. El piolet s’utilitza com un bastó. La mà agafa el cap del piolet amb el palmell recolzat a la pala i la fulla dirigida cap endavant.

Piolet-recolzament : l’utilitzarem en pendents més fortes per pujar o baixar, seguint la línia directa. La mà es recolza sobre la pala i la fulla s’introdueix a la neu. El piolet es planta a l’altura del ventre i ens recolzem cap avall.

Piolet-àncora: per pujar una curta secció d’un pendent fort. Aquesta tècnica ens permet superar un ressalt molt dret quan només tenim un piolet.

 

Piolet-escombra: tan sols l’utilitzarem en travesses ascendents o descendents, en pendents moderats o drets. Agafem el piolet amb 2 mans: una agafa el cap amb la pala cap al cos i l’altra estreny el mànec al punt de contacte amb la neu. La punta del piolet es clava amb un moviment transversal.

És una tècnica poc utilitzada, però que permet superar ràpidament un curt

passatge abrupte.

COL·LOCACIÓ DELS PEUS

Hem d’adequar les diferents tècniques a la inclinació del pendent i a la duresade la neu.

Sense grampons

En pla caminem normalment en posició de marxa. Quan el pendent fa incòmode aquest tipus de progressió, obrirem els peus en angle, amb les puntes cap enfora. Són els peus d’ànec.

Marcar la petjada: en pendents més forts, piquem amb la puntera de les botes per fer esglaons. Els hem de fer estalviant energia, no recorrent a la força muscular sinó aprofitant la inèrcia. La distància entre petjades no ha de ser ni massa gran per evitar la fatiga, ni massa petita per evitar que els esglaons s’enfonsin. En travesses picarem la neu amb el caire lateral de la bota per crear la petjada horitzontal. Els canvis de direcció els farem de cara a la muntanya.

Amb grampons

En terrenys poc drets caminarem, igual que sense grampons, amb posició de marxa i amb “peus d’ànec”. Amb un pendent més dret farem servir la tècnica de peus plans o “totes puntes”. Mantindrem els peus plans sobre el glaç perquè s’hi clavin verticalment totes les puntes dels grampons. Aquesta tècnica, anomenada també “francesa”, és una forma natural de pujar per pendents moderats i no fatiga massa les cames ni els panxells. Té, però, limitacions en el

glaç dur de fusió i en pendents molt drets. Puntes davanteres: el pes de l’alpinista recau a les puntes davanteres dels grampons. És molt important fer servir botes rígides i grampons adequats a aquesta tècnica (amb un 1r parell de puntes cap endavant i un 2n parell a 45º) Així, cada grampó té 4 puntes en contacte amb el glaç. El cop amb el peu ha de ser precís, sec i de poca amplitud. Hem de mantenir els talons baixos perquè el 2n parell de puntes contacti amb el glaç i proporcioni més estabilitat i confort. Evitem els cops repetitius que afebleixen el glaç.